Son yazılar

1/15/2016

YALANCI BOYOZ ( İZMİR BÖREĞİ )

En çok aranan börek tarifleri 
En lezzetli börek tarifleri 
Değişik, Orjinal börek tarifleri


Bulgurlu muska börek tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Sodalı muska börek tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Velibah Çerkez böreği tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Şevket Paşa böreği tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Tereyağlı anne böreği tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Fiyonk börek tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bu enfes lezzet için yazılacak o kadar çok şey var ki aslında. Ben öncelikle bu enfes BOYOZ tarifinin tarihçesinden bahsetmek istedim. Asırlardır İzmir ve çevresinde tüketilen BOYOZ kökeninde bir Yahudi böreğidir aslında. Günümüzde pek bilinmemesine rağmen eski kaynaklara göre "Yahudi böreği " adı ile anılıyordu. Ayrıca yapılan araştırmalara göre bu böreğin Sefad kökenli oldu da ayrı bir bilgi olarak yer almaktadır.
Her şey bir yana ben bu böreğe bayıldım adeta. Sunum için hazırlarken bile çıkardığı çıtırtı sesleri beni cezbetmeye yetti. Lezzeti deseniz muhteşem ötesi. Bu böreğin aslı el açması hamur ile yapılanıdır. Fakat bu tarifimde ben çalışan bayanları da düşünerek işi biraz kolaylaştırdım. Farklı mı oldu derseniz. İnanın gerçeğini aratmıyor. Boyoz, iç harcı olarak peynirin dışında patatesli ve kabaklı olarakta yapılmaktadır. Lezzetinden dolayı sade olarak yapılanlarını da duydum.
Sizlere ısrarla tavsiyedir. Deneyin çok çok beğeneceğinize eminim. Yorumlarınızı ve beğenilerinizi bildirmeyi unutmayınız lütfen.





MALZEMELER:

  • -3 adet yufka
  • -Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • -1 kalıp beyaz peynir
  • -1,5 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • -1 adet yumurta sarısı
  • -Yarım çay bardağı su
  • -Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • -1 şişe sade maden suyu


HAZIRLANIŞI:

Yufkamızı düz ve geniş bir zemine açıyoruz. Daha sonra üzerine fırça ile her yerine sıvı yağımızdan sürüyoruz. Yufkamızı ikiye katlıyoruz. Önce ortadan ikiye sonra yanlardan da ortadan ikiye keserek toplam 4 parçaya kesiyoruz. Beyaz peynir ve rendelediğimiz kaşar peynirimizi harmanlıyoruz. Sigara böreği saracak gibi yufkamızın geniş kısmına harmanladığımız peynirlerimizden seriyoruz. Dış uçlarını katlamadan sarıyoruz. Sardığımız yufkamızı Gül şekline getiriyoruz ve yağladığımız tepsimize sık sık olacak şekilde diziyoruz. Bu işlemleri tüm yufkalarımıza uyguluyoruz. Yani bitmiş hali ile 12 adet gül şeklinde böreğimizin olmuş olması gerekiyor.
Tepsimize sık olarak dizdiğimiz böreklerimizin üzerine yarım çay bardağı su ve yağ karışımızdan eşit olarak döküyoruz. En son 1 şişe sodamızı da aynı şekilde üzerlerine gezdiriyoruz. Tepsimizin üzerini strech film ile kapatıyoruz. Kapattığımız tepsimizi buzdolabında 1 gün dinlendiriyoruz. Sabahtan yaparsanız eğer akşama börekleriniz hazır olmuş olur. Dinlenmiş olan ve sıvıları içine çekerek şişmiş olan böreklerimizi yağladığımız başka bir tepsiye alıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 1 saat kadar üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

İlginizi çekebilecek diğer tüm lezzetli börek tariflerim için http://emelcelezzetlianlar.blogspot.com.tr/search/label/B%C3%96REKLER

tüm tariflerim için ise http://emelcelezzetlianlar.blogspot.com.tr/ adresimi ziyaret etmeyi unutmayınız.

NOT: Bu tarifi ilk okuduğumda 200 derece ve süresi fazla gibi gelmişti fakat deneyimlerimden de anladığım kadarı ile bu konuda sorun yok. Güvenle belirttiğim derece ve sürede pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Aşağıda tarifimize ait açıklamalı anlatımlı videomuzu da mutlaka izlemenizi öneriyorum.











Paylaş:

19 yorum :

  1. Tarihçe ile birlikte çok güzel bir tarif yayınlamışsınız, denemek isterim. Boyoz un sırrı madensuyu dökerek dinlendirmekte sanırım...

    YanıtlaSil
  2. Börekler nefis görünüyor. Ellerinize sağlık..Maden suyu hamur işlerine çok yakışıyor..

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum Zülal hanım. Evet boyoz un sırrı su, sıvı yağ ve soda ile bir gün dinlendirilmesinler saklı. Denerseniz yorumunuz almayı çok isterim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Nahide hanım yorumunuz için çok teşekkürler. Evet bende bazı böreklerimi yaparken soda olmadan lezzetinin eksik olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. inşallah ilk misafirime yapmak niyetindeyim çünkü hayran oldum çok beğendim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Yorumun için çok teşekkür esiyorum. Susam çörekotu. :) Denediğin Zaman da yorumunu almayı isterim. Tadının güzelliğini tarif bile edemiyorum ben.

    YanıtlaSil
  7. Ben bir İzmirli olarak çok özlüyorum boyozu, bunu yapardım ama peynirsiz olarak, elinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  8. zübeyde hanım pratikliği ile bir nebze olsun tatmin ediyor işte.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ediyorum Ortadakarışık blog.

    YanıtlaSil
  10. Ellerinşze sağlık çok güzel bir tarif bunu mutlaka yapacağım.

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle deneyin derim Mor bostan. Misafirlerimden ve deneyenlerden çok çok olumlu geri dönüşler alıyorum bu börekler için.

    YanıtlaSil
  12. bir degada ben denemiştim boyozu buda güzel olmuş ellerine sağlık
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  13. çok iştah açıcı görünüyor canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar Herkese,
    Emel Hn.cmm börekler nefis görünüyor, ellerinize sağlık:)
    Bu börek sosu harika oluyor gerçekten...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fulya hanım beğeni ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Evet bir gece dinlenen börekler gerçekten muhteşem oluyorlar.

      Sil
  15. Boyozu çok duydum İzmire hiç gitmediğim için yeme fırsatı bulamadım

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .