Son yazılar

9/06/2016

AJVAR SOS - BALKAN LEZZETLERİ

Nefis sos tarifleri
Yöresel sos tarifleri
Acı sos tarifleri
Patlıcanlı sos tarifleri

AJVAR SOS




Merhabalar, bu gün et ve tavuk yemeklerinizin uaüüyanına yakışacak muhteşem bir sos tarifim var. Ajvar sos aslında Balkan'lardan gelen şimdilerde ise ülkemizde çok çok ilgi gören bir Yugoslav sosudur. Eski rivayetlere göre adını "havyar" kelimesinden almış zamanla da ajvar'a dönüşmüştür.
Bir sostan daha öte bir lezzet olarak ön plana çıkan bu sos Balkan kültürünün başlıca lezzetlerinden olup özellikle kış aylarında bolca tüketildiği de bilinmektedir. Balkan yemekleri arasında yer alan bu sos kendine has acılıktaki ünü ile yayılmaya devam etmektedir.
Evet sayfama Türkiye'nin dışında dünyanın bir çok ülkesinden ziyaretleriniz oluyor. Bunların başında Balkan ülkeleride yoğun izleme oranları ile dikkatimi çekmiyor değil hani. Bunun için sonsuz teşekkür ediyorum sizlere. Balkan ülkelerine özgü bu ajvar sos tarifimi umarım kültürünüze özgü bir şekilde doğru olarak tanıtabiliyorumdur. Bu konuda sizlerin de yorum ve düşüncelerinizi almayı çok isterim. Sevgi ve lezzet dolu günler.

Kışlık domates sosu tarifime BURADAN   ulaşabilirsiniz.
Nefis makarna sosu tarifime BURADAN   ulaşabilirsiniz.
Karamel sosu hazırlanışı tarifime  BURADAN  Ulaşabilirsiniz.
Vişne sosu hazırlanışı tarifime  BURADAN ulaşabilirsiniz.

AJVAR SOS MALZEMELERİ:
2 adet orta boy patlıcan
4 adet domates
1 adet soğan
3 adet sarmısak
3 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı pul biber ( acılığı size kalmış )
1 çay bardağı zeytin yağı
İstediğiniz oranda tuz

AJVAR SOS HAZIRLANIŞI:
Öncelikle patlıcanlarımızı ve biberlerimizi közleyerek işlemimize başlıyoruz.
Bunu közleme tepsisinde ya da fırında yapabilirsiniz.
Közlediğimiz patlıcan ve biberlerin kabuklarını soğumadan soyuyoruz. Bir kenara alıyoruz.
Domateslerimizin kabuklarını soyarak rondoda iyice çekiyoruz.
Patlıcanlarımızı ince ince doğruyoruz.
Biberlerimizin çekirdeklerini ayıklayıp onları da minik şekilde doğruyoruz.
Bu arada bir tavaya az bir miktar sıvı yağ ekliyoruz.
Soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ince ince doğrayarak kıldırdığımız bu yağımızın içerisine ekliyoruz. Soteliyoruz .
Doğradığımız patlıcan ve biberleri ekliyoruz. Pul biberimizi ve tuzumuzu zeytin yağımızı da ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.
İyice kaynadıktan sonra rondodan geçirerek sos kıvamına getiriyoruz.

Sosumuzu hemen kullanım için yapıyorsak kavanozlara koyduktan sonra üzerine biraz sıvı yağ dökmeli ve her kullanım sonunda bu sıvı yağı tekrar tekrar ekleyerek yenilemeliyiz. Bu sosumuzun aynı taze kalması ve kurumaması için yapılmaktadır.
Kışlık olarak saklayaca iseniz iyice kaynadıktan sonra daha önce kullanmadığınız yani kapağı ile oynatılmazmış bir kavanoza doldurarak ve ters çevirerek serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Evet tarif öncesi açıklama yazımda da yazdığım gibi sayfamın dünyanın bir çok ülkesinde takip edildiğini bilmek gerçekten çok çok güzel. Bu ülkelerin başında Balkan ülkeleri de gelmektedir. Sizlere sonsuz teşekkür ediyorum. Kültürünüze özgü bu lezzeti umarım doğru bir şekilde anlatarak diğer kültürlere tanıtabilmişimdir. Bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi yorumlarınızı lütfen benimle paylaşmanızı bekliyorum. Sevgiler...





Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .