Kalp kirizi belirtileri nelerdir?
Kalp krizi sırası da ilk yapılması gerekenler nelerdir?
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ, NEDENLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER |
Yaşlılık lekeleri ve bitkisel tedavisi hakkındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Şeker,diyabet hastalığı hakkında tüm doğrular hakkındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Vücutta oluşan kaşıntılar ve ciddi sonucu hakkındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Diş sağlığı, ciddi sonuçları ve bakımı hakkındaki özel ropörtaj yazıma BURADA ulaşabilirisiniz.
Merhabalar, bu gün sağlık köşemiz için hayatımızın en önemli olaylarından yaşam kaymağımız kap hatta kalp krizi hakkında bilgiler hazırlamak istedim. Kalp krizi nedir, kalp krizinin sebepleri ve belirtileri nelerdir? Kimler kalp krizi için riskli gurupta yer almaktadır ve kalp krizinde yapılması gereken ilk müdahale nedir? Gibi konuları araştırarak derleyip toparladım. Bu bilgiler hepimiz için çok önem taşıyan ciddi bilgiler arasında yer almaktadır. İşte şimdi bu bilgileri öncelikle kalp krizi nedir sorusundan başlayarak sırası ile anlatmaya başlayalım.
Kalp krizi, kalbi besleyen ana damarlardan olan koroner arterlerinden bazısının oksijensiz kalarak tıkanması ve kalp kasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Ani gelen bu krizler Dünyada olduğu gibi Türküyede de en çok ölümle sonuçlanan krizler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Kalp krizi geçirme yaşı eskilerde 70- 80 lerde ilken günümüzde 18 li yaşlara kadar inmiş durumdadır. Kalp krizine sebep olan krizi tetikleyen etkenler hayatımızın her anında mevcut. Peki bu etkenler neler mi?
Kalp krizi sebepleri olarak;
- Düzensiz beslenme
- Hareketsizlik
- Alkol ve sigara tüketimi
- Stres
- Ani üzüntülü şoklar
Evet günümüzde gerek iş yaşamında gerek se özel hayatımızda bu nedenlerden aslında uzak kalabilmek neredeyse imkansız. Ama bu etkileri bir nebze olsun azaltmak bizim elimizde. Sigara, alkol tüketimini azaltarak bu tür ortamlara elimizden geldiği kadar girmemek ve her gün işe gitmeden ya da evde kahvaltı öncesi egzersiz hareketleri yapmak elimizde olan sebepler arasında yer alıyor.
PEKİ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR?
20 dakika gibi uzun bir süre aralıksız devam eden kol uyuşmalası, boyun ve omuzlarda oluşan ağrı, mide bulanması, soğuk terlemeler, halsizlik, baş dönmesi olarak kimi insanlarda yukarıda saydığımız sebepler sonucu aniden ortaya çıkar. Kimi insanlarda ise özellikle şeker hastası olan kişilerde yavaş yavaş kendini gösterir. Bazen şeker hastaları için sadece soğuk terleme ve nefes daralması çekmesi olarak kendini gösterir. Bu sebeple de tüm insanlar olarak bu etkileri belirtileri hafife almamamız gerekmektedir.
- Kalp göğüs bölgesinde ve çene kısmına doğru oluşan sancılar.
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Soğuk terler dökmek
- Halsizlik
- Hareket etmeye bağlı artan ağrı
Kalp krizi riski olan kişiler, 65 yaş üzeri erkeler ve 45 yaşını doldurmuş menopoza girmiş olan kadınlar, dengesiz ve aşırı yağ tüketimi ile beslenen, şeker hastaları, hiper tansiyonu olan kişiler, aşırı .alkol ve sigara tüketimi olanlar, hareketsiz bir yaşam sürülmesi, birinci derecede aileden gelen genler. ( anne, baba, kardeşler... )
PEKİ KALP KİZİ ANINDA NELER YAPMALIYIZ?
Belirtiler ilerlemeden öncelikle yakınlarımızı böyle bir durumdan haberdar etmeliyiz.
Bulunduğumuz odanın camlarını açarak odaya oksijen girişini sağlamalıyız.
Kalp krizinde öksürmek kalp kası hareketini sağlayacağından dolayı çok önemlidir. Burun deliklerimizi kapatarak öksürmeye çalışmalıyız.
Mutlaka uzanmalı ya da bir koltuğa oturmalı ayakta durmamalıyız.
Bu durumda düşüp başını çarpan kişiler olabilir bunların soğuk ya da sıcak suya sokulmaları çok sakıncalıdır. Çünkü soğuk su damlaları büzüştüreceği için bu yöntem uygulanmamalıdır.
İşte hayatımızın en önemli olayı olan kalp krizi belirtileri ve kalp krizinde riskli gurup olarak gösterilen kişiler, krizin sebepleri, ilk yardım olarak neler yapmalıyız tüm bu konular hakkında az çok bilgiler toparlayarak sizlerle paylaştım. Her hastalığa karşı olduğu gibi kalp krizi riskini azaltmak için doğru beslenmeli, spordan uzak durmamalı bunun yanı sıra alkol, siğara ve stresten olabildiğince uzak durmalıyız. Bu bilgileri asla unutmamalı ve hayatımızın her anında sağlık için yapmamız gereken doğruları yapmayı ihmal etmemeliyiz.
Sağlık ve huzur dolu günler.
Yorum Gönder
Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.