Son yazılar

4/01/2016

RÖPORTAJ- DİŞ SAĞLIĞIMIZA NE KADAR ÖNEM VERİYORUZ?

Diş sağlığı ve diş bakımı
Sağlıklı, faydalı bilgiler
Diş hastalıkları ve etkileri

Merhabalar. Bu gün diş ve diş sağlığı hakkında bir yazı hazırladım. Beyazımın baş konuğu Gaziantep ve Kilis Diş Hakimleri Odası Başkanı Hasan Karabay oldu. Hasan beyin kendi ağzından kelimelerle anlattığı diş ve hayatımıza etkisi hakkındaki yazıyı sizler için bende kaleme aldım.


Bu gün sağlık köşemiz için konuğum Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay.

Hasan bey ile konuşmamız sırasında çoğumuzun bilmediği ya da bilse de pek önem vermediği bir çok konuya değindik. Bundan önce isterseniz konuğumuzu hep birlikte biraz tanıyalım isterim.
1948 yılı Gaziantep doğumlu olan, askerlik ve üniversite hayatını Ankara'da tamamlamış olan Hasan bey her zaman yeniliklere açık bir kişiliğe sahip olduğunu belirtiyor. Gaziantebe gelmeden önce Ankara Aydınlık Evler' de özel muayenehanesi olduğunu, Gaziantep Polis Okuluna Diş hekimliği ve ayrıca öğretim görevlisi olarak tayini çıkması sonucu geldiğini öğreniyoruz. Gaziantep ve Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanlığını 3 yıldır sürdürdüğünü ve bu nisan ayı içerisinde tekrar seçimleri olacak olan oda başkanlığı için aday olduğunu da belirtiyor. 3 çocuk babası olan Hasan beyin ailesine bağlı, korumacı ve yardımsever yapısı ile de dikkatimizi çektiğini bilmenizi isterim.

Hayatımızda aslında en önemli sağlık sorunlarından biri diş ağrısı ve altında yatan nedenler olduğunu anlatıyor Hasan bey . Ama pek çoğumuzun bu konuyu alışveriş ve diğer ihtiyaçlarımızın önüne maalesef geçiremediğimizi belirtiyor.  Ağız ve diş sağlığının genel dağlık ile ayrılmaz bir bütün olduğunu diş ağrısının beyinden, göze, kalbe, kulağa kadar etki ettiğini öğreniyoruz. Bunun için erken tedavinin önemli olduğunu belirtiyor. Çoğu uzun süren sancılı tedavilerin çoğunun zaman kaybı sebebi ile oluştuğunu da sözlerine ekliyor. Bütün diş diş hekimleri arkadaşlarımızın birincil görevi koruyucu be önleyici hekimlik yapmaları olduğunu belirtiyor. Konu dişin baş düşmanı olan sigara ya gelince Hasan beyin sözleri gerçekten ciddileşiyor. Sigaranın içerisinde fare zehirine kadar bir çok zehirli ölümcül maddenin bulunduğunu öğreniyoruz. Bu konuda çok katı olduğunu belirtirken özellikle yeni nesil gençlerimizden de sigara konusunda çok hassas olmalarını istediğini de sözlerine ekliyor. Diş bakımının öncelikle  ailede başladığı bunun için ebeveynlerin daha dikkatli olmaları gerçeğini anlatıyor. DİŞ FIRÇALAMA HAKKINDA BİLGİ olarak, haftada bir  iki gün  mutlaka diş macununa ek marketlerde oldukça cüzi bir ücrete satılan diş tozu ile kullanmamızı tavsiye ediyor. Bunu nasıl kullanmamız gerektiğini de anlatıyor bizlere. Diş macunumuzu bir miktar toza batırarak en az 2 dakikayı bulacak şekilde fırçalama yapmamız gerektiğini sözlerine ekliyor.
Konuşmamız sırasında oda başkanlığının kendisine bir çok getirisi olduğunu da ekliyor sözlerine. Üniversite gibi bir çok öğretim kurumlarında konuşmacı olarak katıldığını yerel gazete ve televizyonlarda da bu konuda konuşmalar yaparak halkımızı elinden geldiği kadar  Diş sağlığı ve bakımı hakkında bilinçlendirmeye çalıştığını anlatıyor.  Muayenehane ve kliniklerin hijyeni konusunda bir çok yere baskınlar düzenleyerek gerekli önlemlerin alındığını, halkın sağlığını tehdit eden özelliklede merdiven altı olarak tabir ettikleri sahte, sözde dişçilere  göz açtırmayacaklardını bildiriyor. Hasan bey, Diş sağlığı konusunda gençlerimizin daha hassas davranmaları gerektiğini tekrar yineleyerek erken teşhisin tüm doktorlar için gerçekten çok önemli bir aşama olduğunu, sağlıklı gülüşlerin sağlıklı dişlersen geldiğini sözlerine ekliyor. Hasan beyin bu akıcı ve güzel bilgilerine doyum olmayacağını belirterek çaylarımızı yudumlarken yaptığımız bu tatlı ve bilgi dolu sohbetimizi burada sonlandırıyoruz.
Sağlıklı dişler ve sağlıklı gülüşler dileği ile...





































Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .