Son yazılar

12/07/2016

AĞIZ VE DİL KURULUĞU NEDEN OLUŞUR?

Dil kuruluğu neden olur?
Ağız kuruluğu neden olur?
DİL KURULUĞU HAKKINDA BİLGİ




Diş sağlığı hakkında bilgiler adlı özel ropörtaj yazıma BURADAN ulaşabilirisiniz.
Yaşlılık lekeleri ve bitkisel çözümleri hakkındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bu kaşıntılara dikkat! adlı Sedef hastalığı yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Yeni nesil hastalığı mide gribi hakkında bilgiler adlı yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.

Merhabalar bu gün sağlık köşemiz için farklı ama önemli bir konu hazırladım. Hemen hemen hepimizin yaşayabileceği bir sorun bakalım ileride ne gibi sorunlara yol açabilir? Sebepleri nelerdir? Hep beraber okuyarak bilgi edinelim.

Dil kuruluğu genellikle vücudumuzda sıvı kaybının olduğunu belirtisidir. Tıp dilinde Dehidrasyonun da belirtisi olabilir. Peki Dehidrasyon nedir? Gelin Dehidrasyonu da açıklayalım. Dehidrasyon, insan vücudunun gerekli fonksiyonları yerine getirebilmesi için gerekli olan sıvıdan daha fazla oranını tüketmesi demektir. Diş hekimlerinde ağız kuruluğuna Kserostomia adı verilmektedir.

Evet vücudumuz fazla su tüketiyorsa bu vücudumuz için tehlikeli bir durumun işareti olabilir. Sizlerinde bildiği gibi insan vücudunun % 70'i sudan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalarca elde edilen bilgiler şu yönde olmuştur ki; Bir insan 1 ay yemek yemeden yaşayabilmekte fakat 7 ile 10 gün arası susuzu hayatta kalabilmektedir. Bu su içmemizin vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu zaten ortaya koymaktadır.
Şimdi gelelim dil, ağız kuruluğunun sebeplerine:

Stres
Tütün kullanımı
Alkol tüketimi. Alkol tüketimi sırasında vücut normalinden daha fazla tükürük salgılamaktadır. Bu salgılama olmadığı zaman işte dil kuruluğu ortaya çıkmaktadır.
Ağzı açık uyuma. Bazı insanlarda ağız açık olarak uyuma şekli görürüz. Bu da ağız dil kuruluğuna sebep olmamaktadır.
Kullanılan ilaçlar. Ağız yolu ile alına bazı ilaçlar evet ağız kuruluğuna yol açabilmektedir. İlaçların yan etkileri bölümünde bu durum belirtiliyorsa bu durumda göz ardından edilmemelidir.
Bunların dışında bazı hastalıklar da ağız dil kurumasının sebepleri arasında yerini almaktadır. Mesela, anemi,HIV, diyabet hastaları ve parkinson hastaları bu gurupta yer alabilmektedir. Bazı ağrı kesiciler, hipertansiyon ilaçları ağız kuruluğu yapabilmektedir.
Hormonal değişimlerde ağız kuruluğuna sebep olmakdadır.

Peki tükürük salgılama sistemi vücudumuzda ne işe yaramaktadır biliyor musunuz? 

Besinlerin sindirilmesi, dişlerin çürüklerden korunması ve ağız içi enfeksiyonlarının önlenmesini sağlamaktadır.
Ağız kuruluğu belirtileri ise bir kaç madde ile şöyle açıklanmıştır:

Ağız kokusunun oluşması.
Hızlı diş çürümeleri
Ağızda metalimsi tat oluşması
Hormonlardaki değişim.
Romatizmal hastalıklar
olarak açıklanmaktadır.

Bu durumda uzman bir hekime mutlaka görünmeniz gerektiğini unutmayınız. Bilmeliyiz ki ihmal edilen ve küçümsenen hastalıklar ileride çok daha ileri zor tedavi süreci gerektiren rahatsızlıklara dönüşebilmektedir. Ayrıca bu durumu azlatmak için şekersiz sıvı ve sıvı tüketimini arttırmalı.
Yemeklerden sonra tükürük salgılamayı arttırıcı olan sakız çiğnemeyi destekleyici olarak yapmalı.
Çiğnemeyi arttırmalıyız.

İşte dil, ağız kuruluğu nedenleri ve seneleri bu şekilde yer almaktadır. Bilgi sahibi olmalı ve erken teşhisin önemini asla unutmamalıyız.

Sağlık ve sevgi dolu günler dileği ile...











Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .