Hafıza zayıflığı ile ilgili bilgi
HAMİLELİK VE SONRASINDA GELEN HAFIZA ZAYIFLIĞI |
Bu güzel yolculuk babaları maddi açıdan etkilerken anneleri hem fiziksel hem de duygusal yönden etkilemektedir. Bu fiziksel ve duygusal değişim bazı bayanlarda daha fazla görülebilmektedir. Beyler bu sorumluluğu maddi olarak yüklenirken manevi olarak da eşlerine her daim destek olarak duygusal atlatılan dönemin yükünü eşlerinin üzerinden bir nebze alarak desteğini sürdürüyor aslında. Bir anne olarak katlanılabilecek en güzel dönem olduğunu düşünüyorum. Çünkü sonucun mucizevi güzelliği heyecanlı bekleyişler tüm ağrıları unutturuyor. Tüm yorgunlukları, uyukusuz geceleri, mide bulantıları ve tansiyon düşüklüklerini unutturuyor. Tabi bu aşama her hamilelik sürecinde farklı seyredebiliyor.
Bu gün sizlerle asıl paylaşmak istediğim şey doğum öncesi ve sonrası azımsanmayacak oranda yaşanabilen hafıza sorunları. Yapılan araştırmalarca hamilelikte ve doğum sonrasında bayanlarda %68 oranında hafıza zayıflığı görüldüğü tesbit edilmiştir. Bunun yanında kendini gösteren dikkat eksikliklerine de değinilmiştir. Mesela anahtarın koyulduğu yerin unutulması, bazı isimlerin unutulması, telefon numaralarının marketten alınması gereken şeylerin unutulması gibi. Buna sebep olan şeyin tiroid bezinin az hormon üretmesi gösterilmektedir. Demir ve hemoglobin eksikliği de kansızlığa sebep olmaktadır. Bu da kanın oksijen taşıma oranını azaltmaktadır. İşte bu Demir ve hemoglobin eksikliği de hafıza zayıflığını etkilemektedir. Tabiki bunun yanında maddi ve ailevi diğer durumları da göz ardı etmemek gerekmektedir. Evet azımsanmayacak kadar yüksek olan bu rakam günümüzde gündemde yerini fazlasıyla almaya başladı. Bunun yanında alınabilecek tedbirler de anlatılmaktadır. Bu hafıza zayıflığını büyük ölçüde yaşayan bayanlar için emzirme sonrası doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygun görülürken kimisinde ise beslenme yolu ile güçlendirmek yeterli olmaktadır. Hafıza güçlendirici yiyecekler olarak daha çok yumurta, tam da mevsimindeyken çilek, yaban mersini, ıspanak, çikolata, kuruyemiş, portakal, kırmızı üzüm, elma, kivi ve çok çok iyi bir beyin geliştirici balık. Doktorlarımızda fazlaya kaçmamak şartı ile günde 1 avuç ceviz, badem, fındık mutlaka önermektedir. Bu aşamayı en azından doğal şekilde atlatabilmek elimizde. Faydasını mutlaka göreceksiniz. Hem kendinizde hem de dünyaya getireceğiniz masum meleğinizde.
Yazımı okuyan takipçilerimden isteğim bu konudaki deneyimlerini ya da duyumlarını bizimle paylaşmaları. Bu şekilde hafıza zayıflığına karşı farkındalık yaratarak birlikte haberdar olmak etkili olacaktır. Tüm anne ve anne adaylarına sağlıklı ve sevgi dolu günler diliyorum ve minik ellere kavuşacağınız bu güzel yolculuğun elinizden geldiği kadar keyfini sürümenizi istiyorum.
Yorum Gönder
Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.