Son yazılar

12/25/2016

İŞTAHIMI NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

Elma diyeti tarifime BURADAN ulaşabilirisiniz.
Yaşlılık lekeleri ve bitkisel çözümü hakkındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bu kaşıntılara dikkat! adındaki yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.


Merhabalar. Bu gün sağlık köşemize kilomuzu ve özellikle iştahımızı kontrol altına alabilmemin yollarını anlatan bir yazı konuk oluyor. Bazı zamanlar iştahımızı durdurmak gerçekten çok zor oluyor. Sanki hiç yemek yememiş gibi acıkıyor aburcubur yemekten kendimizi alamıyoruz. Bu istikrar ve kontrol kişisel olarak yapıdan yapıya da değişmektedir aslında. Buna kendine hakim olabilme , irade gücü de diyebiliriz.
İrade, tehlikeli, kötü ve istemediğimiz davranışların kontrol edilebilmesidir. İrademiz sayesinde davranış ve ya tepkilerimizin kölesi olmak yerine kendi kararlarımızı yönlendirebiliriz.

İşte bu kontrol sistemi de böyledir. Tamamen irademize bağışlı bir yol dur. İrademizi güçlendirmek için neler yapmamız gerekir bunları da ayrı bir yazımda sizlerle mutlaka paylaşacağım.

Evet şimdi gelelim iştahımızı nasıl kontrol altına alabiliriz bu sorumuzu yanıtlamaya.

Beyin, vücutta enerjinin düştüğünü fark edince açlık hissi uyandıran kimyasal maddeler , salgılar üretmeye başlar. Bu olay aynı zamanda duygularımızı da kontrol etmeye başlar. Nasıl mı? Açlık hissi oluştuğu zaman hemen buzdolabını açarak sevdiğimiz yiyeceğimiz bir şeyler aramamız gibi. Yani bizim bu durumda duygularımızı da kontrol altına almamız gerekiyor. Bazen gazetelerde ya da televizyon ekranlarında bir tarif ve bir yemek görseli görürüz işte o an başlıyor istek. Ya da enfes bir yemek kokusu gelir burnumuza. E hadi gelin de dayanın bu kokuya. İşte irade burada devreye giriyor.

İŞTE YAPMAMIZ GEREKENLER:

- Öncelikle az az ama sık sık yeme alışkanlığı yaratmalıyız.
- Öğün atlamadan az miktarda yemeklerle, meyvelerle takviye etmeliyiz.
- Zayıflamak , kilo vermek istiyorsak ilk şartlardan biri de rejim düşüncesini terk etmemiz olmalı. Rejim kelimesi beyin fonksiyonlarımızı ters etkileyerek bizi daha çok yemeye güdülüyor.
- Buna rejim değil de porsiyonları azaltmak ya da vücudumuzun ihtiyacı kadar yiyiyorum demek daha doğru bir kavram olucaktır.
- Posası olan lifli gıdalar tüketmeye ağırlık vermeliyiz. Çünkü bunlar sindirim sistemimize daha uzun süre kaldığımiçin tokluk hissi de yaratmaktadır.
- Bol bol su içirmeliyiz. Bu hem kabızlığı önleyecek hem de tok kalmamıza biraz da olsa fayda sağlayacaktır.
- Yiyecekleri iyice çiğnemeden tutmamamız gerekiyor.
- Bir de sürekli aynı tarz ve lezzetteki yemeklerden uzak durun. Bunun nedeni ise; Dilimiz tat alma duygusu açısından tatmin olmak isteyecektir. Bu yüzden canımız bir anda ekşi ya da tatlı, ya da baharatlı yiyecekler çekmektedir. Bu durumda tok olsak bile dilimizin bu tatminini sağlamak için yeme isteği ortaya çıkmaktadır. İşte bu sebeple gördüğümüz bir yemeği iştahla isteyebiliyoruz. Burada yapmamız gereken hani şu başta yazmış olduğum az az ama sık yemek yemek kısmına farklı tatları eklemeliyiz.
- Veeee egzersiz yapmayı asla ihmal etmemeliyiz.

Evet bunları aslında bir çoğumuz biliyoruz ama uygulama kısmına gelince bazen amaaan diyoruz. Güç sizde bunu unutmayın ve kontrolü ele alın. Beyninizin sizi değil sizin beyninizi yönetmeniz gerektiğini gösterin.

Sağlık ve sevgi dolu günler.












Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .