Son yazılar

12/05/2015

SARAY AŞURESİ



Aşurenin Tarihi, Nuh Peygemberimizin dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nuh tufanından sonra karaya oturan gemide kalan malzemelerle yapılmış olan ve asıl adı 'aşura' çorbası olan bu tatlımız lezzetli olmasının yanında besin değeri ile de tercih sebebi olmayı başarıyor.

MALZEMELER:
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasülye
Yarım su bardağı nohut
10 su bardağı su
2 su bardağı şeker
150 gram kuru incir
100 gram kuru kayısı
100 gram tuzsuz badem
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram kuru üzüm
50 gram kuş üzümü
50 gram dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı gül suyu
Süslemek için nar taneleri
Fındık
Kuş üzümü
Badem
Antep fıstığı

HAZIRLANIŞI:
Buğday, kuru fasülye ve nohutumuzu bir gece önceden suda bekleterek dinlendiriyoruz. Ertesi gün de düdüklüde ya da bir tencerede buğday,nohut ve fasülyelerimizi ayrı ayrı pişiriyoruz. Buğdaylarımız yumuşak kıvam aldıktan sonra içerisinden 1 keğçe buğdayı alarak püre haline gelene kadar çekiyoruz ve tekrara buğday tenceremizin içerisine karıştırıyoruz. Tuzumuzu ilave ediyoruz. Nohut, fasülye ve şekerimizide ekleyerek yavaşça karıştırıyoruz ve bu şekilde kısık ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz.
Kuru incir ve kayısılarımızıda ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletiyoruz. Bademlerimizin kabuklarının kolay soyulabilmesi için suda 4-5 dakika kaynatarak kabuklarını soyuyoruz. Buğdaylı karışımımızın içerisine ekliyoruz. Bir kaç dakika daha pişiriyoruz. Nişastamızıgül suyuna ekleyerek iyice çözülmesini sağlıyoruz. Bu karışımıda aşuremizin içerisine ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ocaktan aldığımız aşuremizi yarım saat dinlendiriyoruz ve servis kaselerimize eşit miktarda paylaştırıyoruz. Son dokunuş olarak üzerlerini süslüyoruz. İsterseniz ılık bir şekilde isterseniz de buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. Aşuremiz sunuma için hazırdır.
Afiyet olsun.

Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .