Son yazılar

12/31/2017

SİYAH ZEYTİN NASIL TATLANDIRILIR? EVDE ZEYTİN TATLANDIRMA

Nefis yemek tarifleri
Kahvaltılık tarifler
Pratik bilgiler
Zeytin tatlandırma işlemi


Merhabalar. Bu gün sizlerle benim çok sevdiğim ve çiftlik evimizden bir tanesini bile atlamadan ellerimle topladığım kahvaltıların vazgeçilmezi zeytin tatlandırmayı öğreneceğiz. Evet geçen yıl yaptığım zeytinlerim bitti. Bu yüzdem bu zeytinlerin tatlanmadı için oldukça sabırsızım. Evet zeytin yapmanın da püf noktaları var elbette. Mesela ilk nokta zeytini yıkamamalıdır gerekiyor. Yıkamak zeytinlerin daha çabuk yumuşamasına ve olgunluğunu kaybetmesine sebep oluyor. Bol tuz zaten içerisindeki bakterileri temizleyici özellik taşımaktadır. Ama kavanozlara doldurmadan önce elbette ki mutlaka ayıklama işlemi yapınız. Yanlışlıkla yıkadınız mı? O zaman kuru bir bezin üzerine serin ve çok bastırmadan kurulayın derim.





Aldığınız zeytinler çok buruşuk olmasın ve daldan koparılan kısımları beyazlaşmaya başlamasın. Bunlar zeytin tatlandırmaya dikkat etmemiz gereken noktalar. Bolca iri tuz kullanmayı da ihmal etmeyin. Az tuzlu olsun diye az tuz koymanız zeytininizin ömrünü kısaltacaktır. Zeytin ilk aşamada tuzlu yapılır bunu da unutmayın derim. Sunum aşaması sizin zevkinize kalmış. İster şade olarak yiyin isterseniz limon kekik ve zeytin yağı ve pul biber ile süsleyin. Bende her halde gider bu zeytinler. Her kahvaltıda 20 tane mutlaka yiyiyorum. Tutamıyorum kendimi. E doğalını bulmuşken kaçırmıyorum tabi. Marketlerden aldığımız zeytinin boyalı olup olmadığını da çekirdeğinden anlıyoruz elbette. Çekirdek siyahsa boyalı oluyor genelde. Bunu hemen hemen hepimiz biliyoruz artık. Zeytininiz çok mu tuzlu geldi size bir iki saat önceden suda bekletin öyle servis yapın. Ama unutmayın ilk yaptığınız zaman mutlaka bol bol tuz kullanın. Ömrü uzun olsun. Ben şimdi tuzlama işlemini bu gün yaptım. 20 gün bu doğal zeytinlerimi yemek için sabırla bekleyecek ve sizlerle ilk görüntüsünü paylaşacağım. Hadi şimdi geçelim tarifimize. Sevgi ve lezzet dolu günlere...

NOT: Tarife başlamadan önce lütfen resmin altında yer alan yukarıdaki açıklama yazımın tamamını dikkatle okuyunuz. 
SİYAH ZEYTİN NASIL TATLANDIRILIR? MALZEMELERİMİZ:

- 10 kilo siyah diri zeytin. ( çok buruşuk olmasın )
- 12 kepçe ( büyük boy çorba kepçesi ) iri tuz
- Büyük boy bir kaç adet çam kavanoz.

SİYAH ZEYTİN TATLANDIRMA İŞLEMİ:

- Zeytinlerimizi yıkamadan cam kavanozlarımıza dolduruyoruz.
- Her 3-4 avuçta bir bir kepçe tuz döküyoruz.
- Ağzını sıkıca kapatarak yatay bir şekilde düz bir zeminde malzemeleri karıştırıyoruz.

- 20 gün bu şekilde her gün düz bir zeminde görseldesin gibi sallıyoruz.
- 20 gün sonra 2 su bardağı kadar acı suyu çıkmış olacak.
- Bunu döküyoruz. Ve sunumumuzu dilediğimiz gibi zaman yapıyoruz.

Afiyet olsun.
NOT: Tarife başlamadan önce lütfen püf noktaları için resmin altındaki açıklama yazımı okuyunuz.




href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc09xrfkaoDiQiownTJV6oxMJ2X5PpPr1DahS1OZIlRPDkX3r2Kixp6RpkHRHDfe5upt42pnLiXXFJvPgxSZuQy8O2RZHa0cqVyP91L8qKbLrjKtPF4tuPVZqyVfiZJPL_5AhsGUY35Z8/s1600/1512130966102.jpeg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">




Her gün düz bir zemine yatırılarak sallanan zeytin kavanozlarımın bir hafta sonraki hali. Yaklaşık 1 su bardağı suyu çıktı.



































Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .