Son yazılar

12/09/2015

YUVARLAMA ( YUVALAMA )



Gaziantep yöresine ait muhteşem bir bayram yemeği. Bu yemeğin bu kadar özel olmasını sağlayan tadı kadar zahmetli oluşu olmalı. Özel misafirlere ikram edilen özel bir yemek. Gelin davetleri ve özellikle de Ramazan bayramının ilk günü sabahı pirinç pilavı eşliğinde olmazsa olmaz eşsiz bir ana yemektir.

MALZEMELER:
 500 gram pirinç
300 gram yağsız çiğköftelik et
500 gram kemikli ya da kuşbaşı doğrannarak haşlanmış koyun eti
3 bardak süzme yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta 
Suyunu çektikçe ilave edeceğimiz miktarda su
3 tepeleme yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Nane
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI:
Pirinçleri yıkayarak süzgeçte suyunu süzmesini sağlıyoruz. Et makinası ya da bir merdane yardımı ile iyice un kıvamına gelene kadar pirinçlerimizi çekiyoruz.
Un kıvamına gelen pirinçlerimize kıyma, tuz, karabiber ekleyerek yoğurama işlemimize başlıyoruz. Gerektiğinde arada elimizi suya batırarak yoğuruyoruz. Üzerini kurumaması için nemli bezle örterek parçalar koparıyoruz. Her parça alımından sonra nemli bezimizi mutlaka örtüyoruz. Kurudukça yuvarlanması zorlaşmaktadır. Kopardığımız parçadan nohut büyüklüğünde bezeler alıp elimiz ile yuvarlıyoruz. Bu aşamada avuç içimizi kolay yuvarlanabilmesi için bir tabağa hazırladığımız sıvı yağımızdan çok az miktarda sürüyoruz.
Yuvarladığımız harcımızı yumuşatmak için bir tencereye su koyuyoruz ve yuvarlamalarımızı süzgeçe alıyoruz. Süzgeçi tencerenin üzerine koyarak buharda 4-5 dakika tadına, yumuşaklığına bakarak kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. 
Asıl yemeğimizi yaparak tamamlayacağımız tencerimizi alıyoruz ( ocağın altı kapalı olacak ) ve içerisine önce yoğurt ile yumurtayı koyarak çırpma teli ile iyice çırpıyoruz. Öncelikle 5 su bardağı su ilave ediyoruz. Bu ölçü yemeğimiz kıvam aldıkça ve yuvarlamalar suyunu çektikçe artacaktır. Daha önceden haşlamış olduğumuz etlerimizi tenceremize koyuyoruz. 
Yuvarlamalarımızıda tenceremizin içerisine yavaşça döküyoruz. Bu aşamadan sonra çok karıştırmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Nuhutlarımızıda ekledikten sonra Tuzumuzu ekliyoruz. 10-15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Suyu koyulaşmaya başladıkça gerekli miktarda su ilavesinde bulunuyoruz. Yemeğimize son dokunuş olarak cezvede erittiğimiz 1 çay bardağından biraz az sıvı yağın içerisine bolca nane dökerek bir kaç saniye kaynatıyoruz. Yemeğimizin üzerine sıcak sıcak dökerek servise hazır hale getirmiş oluyoruz. 
Afiyet olsun.

Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .