Son yazılar

12/04/2015

GAZİANTEP USULÜ PATLICAN KEBEBI



Gaziantep yöremize ait bu eşsiz lezzet, kebap kültürlerinden sadece biridir. Lavaş ekmeğine sarılarak dürüm yapılır ve yanında da ayran olursa değmeyin bu keyfe. Bu yazıyı anlatmak ve yazmak bile iştah açmıyor değil hani. Sizde aynı duygularda iseniz e hadi buyurun tarife derim. Bu lezzetli yemeğin hazırlanmasında ve sunumunda emeği geçen canım anneme sonsuz teşekkürler. Gaziantepliler iyi bilirler bu lezzeti yemeden önce kübban ekmeğinizi ve tırnaklı pidelerinizi almayı unutmayınız. Bunları bilmeyenlere önerim lavaş ekmeğidir. Tarifime geçmeden önce sizlerden ricam denediğiniz tüm tarifler için beğeni ve yorumlarınızı bırakmayı unutmayınız. Yapacağınız yorum ve beğeniler diğer kişiler için de referans teşkil edecektir. Bunu unutmayınız. Sevgi ve lezzet dolu günler. 

MALZEMELER:

-3 kilo kebaplık kemer patlıcan
-2 kilo domates
-1 kilo yeşil biber
-1 kilo kırmızı biber

KIYMA HARCI:

-1 kilo az yağlı koyun kıyması
-Tuz Karabiber
-400 gram mevsimlik taze kırmızı biber
-Tuz
-Karababiber


HAZIRLANIŞI:

Patlıcanlarımızı uzunluğuna göre ikişer parmaktan biraz kalın dilimlere kesiyoruz. 
Bir kapta kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Çok çok ince şekilde kıydığımız kırmızı biberlerimizi (rondoda da çekebilirsiniz ) bu harca ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Bir kaseye su  koyarak elimizi arada suya batırıyoruz ve köfteli harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlak şekil veriyoruz. Tepsimize bir patlıcan bir köfte olarak diziyoruz. Görselde de göreceğiniz gibi domates ve biberlerimizi tepsinin ortasına yerleştiriyoruz. Tapsimizin içerisine 2 su bardağı su ilave ediyoruz ve 160  derecede önce orta katta  pişmesine 15 dakika kala ise üzerinin kızarması için üst rafta pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 15 dakika üzeri kapalı olarak demlendiriyoruz. Nefis yöresel kebabımız sunum için hazırdır. Antepli olanlar iyi bilir. Yemeğinize eşlik edecek tırnaklı pidelerinizi ya da kübban ekmeğinizi de dürüm yapmak için almayı unutmayınız. :) Bunları bilemeyenlere tavsiyem lavaş ekmeğidir. Yanında ayransız olmaz tabiki. Açıklama yazımda da belirttiğim gibi beğeni ve yorumlarınızı bildirmeyi unutmayınız. Yapacağınız bu işlem diğer kişiler için de referans teşkil edecektir. Bunu unutmayınız. 

NOT: Bu yemeği Gaziantep yöresinde dışarıda pide fırınlarında da pişiriyorlar. Bu fırınlarda önce üzeri folyo ile kapalı olarak daha sonra çıkmaya yakın son 10 dakika üzeri açık olarak pişiriliyor.

Afiyet olsun.







Paylaş:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .