Son yazılar

12/09/2015

EZOGELİN ÇORBASI



Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzetidir bu enfes çorba. Efsaneye göre Gazintebin Oğuzeli kasabası Dokuzyol köyünde güzelliği ile dillere destan olan Zöhre kızın hikayesidir Ezo gelin. Yaşadığı dramatik hayat ve evlilikler sonrası vereme yakalınır ve bu hastalık ise ezo gelinin sonu olur. Böyle başlayan Ezo gelin hikayesi, çorbasının dışında türküsü ve Fatma Girik'in baş rolünde yer aldığı filmi ile hep hayatımızdaydı.

MALZEMELER:
2,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 fincan pirinç
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet soğan
5 su bardağı et suyu
4-5 diş sarımsak
Tuz
Karabaiber
Pul biber
1,5 adet limon suyu
3 yemek kaşığı Kuru nane 
Yarım çay bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:
Düdüklü tencereye önce 5 bardak et suyumuzu koyuyoruz. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları, küp küp doğradığımız patates, havuç, yeşil ve kırmızı biberlerimizi ekliyoruz. Kırmızı mercimeklerimizi iyice bol suda yıkıyoruz ve onlarıda bu karışıma ekliyoruz. Ben sarımsakları kıymak yerine 4'e bölerek koyuyorum. Böylece ağızda dağılan lezzet taneleri oluşturuyorlar. Düdüklümüzün üzerini geçecek kadar da su ilavesi yapıyoruz. Tuz , karabiber, pul biber ekliyoruz.
Düdüklümüzün kapağını sıkıca kapatıyoruz ve kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz. Kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz. Düdüklümüzün havası alındıktan sonra limon suyunu ilave ediyoruz. Ekşilik sevme oranınıza göre limon suyunu arttırabilirsiniz. Bir cezve yarım çay bardağı sıvı yağı kızdırıyoruz ve kuru nanemizi ekliyoruz. Bir kaç saniye kaynadıktan sonra sosumuzu çorbamızın içerisine döküyoruz. Çorbamız son dokunuşunu da tamamladıktan sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun.





Paylaş:

2 yorum :

  1. Nefis bir geleneksel çorba. Ellerine sağlık. Dünüm da çok hoş olmuş. NADİDE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, beğenmene çok sevindim Nadide Sultanım.

      Sil

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .