Son yazılar

2/28/2016

TAŞ KADAYIFI- İRAN TATLISI

İran tatlısı tarifleri
Pratik tatlı tarifleri
Cevizli tatlı tarifleri

Merhabalar. Gerçekten muhteşem bir lezzete hazır olun. Kesinlikle aldığı övgüleri hak eden İran kökenli bir tatlı.

                                                       TAŞ KADAYIFI- İRAN TATLISI 
Nefis lezzetlerle dolu şerbetli tatlı tariflerime BURADAN    ulaşabilirsiniz.
İrmikli tüm tatlı tariflerime BURADAN    ulaşabilirsiniz.
Nefis ATAYEF  tatlısı tariflerime BURADAN   ulaşabilirisiniz.

Bu gün beni lise yıllarıma götüren sünger kıvamında enfes bir tatlı yaptım. Evet lise yılları diyorum çünkü lise yıllarımda çok meşhur olan bu tatlı şimdilerde yine gün yüzüne çıkmayı başardı. Bende bu durumdan oldukça memnunun elbette. :)  Bu tatlı gerçekten harika. Süngerimsi kıvamı süper oluyor hiç kuşkunuz olmasın. Dış kenarları çıtır çıtır içerisi ise yumuşacık ışırdığınızda çıkan hışırtı sesi yok mu ? İnsanı mest esiyor. Bence hiç bir zorluğu da yok. Şerbetiniz hazır cevizinizde önceden kıyılmış olarak elinizin altında varsa hiç durmayın deneyin derim. Bu tatlıyı ilk denediğimde pankek kıvamının gerçeği gibi yani hazır satılanlar gibi tutup tutmayacağı konusunda kuşkusu olan biri vardı. Sevgili babam. :)  Yedikten sonra söylediği sözü duymanızı isterdim. " kızım şimdi kocaman bir alkışı hak etti " işe bunu duymak harika bir duygu oldu benim için. Daha sonrasında ikram ettiğim herkesten güzel övgülerin gelmesi çok hoş. Sizde deneyin, memnun kalacağınıza eminim. Nefis tarifimize geçmeden önce sayfamızda yer alan diğer tüm tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
Sizlerden ricam denediğiniz tüm tarifler için beğeni ve yorumlarınızı bildirmeyi unutmamanız. Yapacağınız bu işlem diğer kişiler için de referans teşkil edecektir. Bunu unutmayınız lütfen. Sevgi ve lezzet dolu günler.

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1,5 su bardağı un
ŞERBETİ:
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 dilim limon


İÇ MALZEMESİ:
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 1 kase dolusu iri kıyılmış ceviz


HAZIRLANIŞI:

Enfes tatlımıza başlamadan önce şerbetimizi ocağa alarak kaynatıyoruz. İçerisine limon dilimimizi atarak altını kısıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 25 dakika daha pişiriyoruz. Pişen şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz. Cevizlerimizi çok ince olmayacak şekilde kıyıyoruz.
Bir kaba ( bu kap cam kase olursa daha kolay mayalanacaktır ) harç malzemelerimizi hazırlıyoruz. Bu iş için ilk aşama olarak sütümüzü ocakta hafif ılıklaştırıyoruz. Ilıklaşınca derin bir kaseye sütümüzü koyuyoruz ve üzerine mayamızı koyarak kaşık yardımı ile mayamızın erimesini sağlıyoruz. Mayamız eriyince üzerine su, şeker ve bir tutam tuzumuzu içerisine koyuyoruz. Unumuzu azar azar karıştırdıkları ilave ediyoruz. Topaklanmaması için iyice karıştırıyoruz. Harcımız pürüzsün hale geldiğinde üzerini strech filim ile kapatarak sıcak bir ortamda 25-39 dakika kadar mayalandırıyoruz. Daha çabuk mayalanmasını istiyorsanız bu işlemi fırında da yapabilirsiniz. Bu işlemi kasenizi fırına koymadan önce çok yüksek olmayan derecede  ısıtın ve daha sonra fırının derecesini kapatın. Bu sıcaklık ile mayalanma işlemi çabuklaşacaktır. Ama benim düşüncem dinlendirerek mayalandırma işlemidir.
Harcımızın doğru şekilde mayaladığını kabarmasının dışında üzerinde oluşan gözeneklerden de anlayabilirsiniz. Harç kabaracak, gözenekler oluşacak ve kıvam olarak da koyulaşacaktır.
Tüm bu aşamalar gerçekleştikten sonra geniş bir tava alıyoruz. İçerisine hiç yağ koymadan bir kepçe harç döküyoruz ve içten yani ortadan dışarı doğru kepçeyi yuvarlayarak harcı yayıyoruz. Bu harç nescafe fincan tabağı boyutunda olana kadar bu işlemi yapıyoruz. Unutmayın harcımızın sadece tek yüzü pişirilmektedir. Pişen pankek harcımızı spatula yardımı ile tavadan alarak bir tepsiye diziyoruz. Pişme aşamasında tepsimize dizdiğimiz pankeklerimizi bir poşet ile kapatıyoruz. Bu işlem tatlımızın yapışması için  çok önemlidir. Yaptığınız her pankeki tepsiye koyduktan sonra mutlaka poşetin ağzını kapatmalısınız. Tüm harç bu şekilde bitikten sonra işleme başlamak için pankekimizin pişmeyen yüzü üste gelecek şekilde düz bir zemine alıyoruz. İçerisine bir yemek kaşığı kadar kıyılmış ceviz koyuyoruz. Bir tutam da tarçın serpiştiriyoruz. Poğaça kapatır gibi kapatıyoruz. Uç kısımlarını bir çatal yardımı ile bastırarak kapatıyoruz. İç yüzü pişmediği için  kapatma işlemi zor olmayacaktır zaten. Tüm tatlılarımızı bu şekilde kapattıktan sonra bir tavaya bir miktar sıvı yağ koyuyoruz. Çok fazla bol yağda kızartmayı önermiyorum. Yağınız azaldıkça arada ilave etmeyi unutmayınız ama. Kızaran tatlılarınızı kızarttıkça hemen soğumuş olan şerbetimizin içerisine koyuyoruz. 4 -5 dakika şerbetin içinde kalmaları yeterli olucaktır. Şerbetini çeken tatlılarımızı önce bir tabağa alıyoruz. Buradan da sunum tabağımıza diziyoruz. Ben tatlımızın yanında kaymak servis etmeyi tercih ettim. Bu şekilde harika oldu diyebilirim. Süngerimsi kıvamı ile müthiş tatlımız hazırdır. Tarif öncesi açıklama yazımda da belirttiğim gibi denediğiniz tarifler için yorum ve beğenilerinizi bildirmeyi lütfen unutmayınız.

NOT: Bu tarifler görseldeki büyüklükte yaparsanız 16 - 17 adet pankek çıkmaktadır.

Afiyet olsun.























































Paylaş:

3 yorum :

  1. Cevizli cevizli.. Mis gibi. Çok severim. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, biz denedik ve çok beğendik. Çıtır çıtır ve bol tatlı. Bayıldık. Ellerinde sağlık. NADİDE.

    YanıtlaSil
  3. Emelcim tarifini aldım yapınca inşallah sonucunu sana bildiririm canım bereketli olsun ��

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar YORUMLAMA BİÇİMİ kısmından ANONİM'i seçerek yorum yazabilirler. İsminizi de belirtmeyi unutmayınız. İlginiz için teşekkürler.

 
ÜSTTE ÇIK
Copyright ©Tüm Hakları Saklıdır.izinsiz kullanılamaz. 29.02.2016 Emelce Lezzetli Anlar .